דיור מוגן
בשנים האחרונות, עלתה איכות החיים בישראל משמעותית. אפשר לראות עדות ניצחת לכך במקרה של בני גיל הזהב. רבים מהם מגיעים לשנים המאוחרות של חייהם כשהם עצמאיים ומתפקדים היטב, אבל עדיין זקוקים למסגרת מגורים חמה ובטוחה שתספק להם את כל צרכיהם. מוסדות לדיור מוגן עונים על ההגדרה הזו בדיוק וידועים בתנאי השהות הגבוהים שהם מעניקים לאוכלוסיית הדיירים שלהם.
למי דיור מוגן מיועד ואילו שירותים מספק?
מוסד לדיור מוגן הוא כאמור אחד מפתרונות הדיור עבור בני גיל הזהב, אשר אוכלוסיית היעד שלו היא קשישים עצמאיים. כפי שניתן להסיק משמו, המטרה כאן היא לספק סביבה בטוחה עבור הקשיש – למרבה הצער הביטחון כיום, בעת מגורים בבתים באופן עצמאי, אינו בהכרח גבוה גם כאשר יכולות התפקוד של הקשיש גבוהות. מוסדות דיור מוגן כוללים את הצוות הנדרש לאספקת השירותים השונים לדיירים, יחד עם האבטחה הנדרשת.
ברוב המקרים, תנאי המגורים במוסדות לדיור מוגן יהיו משופרים משמעותית בהשוואה לפתרונות אחרים עבור בני גיל הזהב. יש לא מעט מוסדות דיור מוגן שלוקחים זאת כמה צעדים קדימה ומציעים מגורים יוקרתיים לכל דבר ועניין, עם חדרים מרווחים, מאובזרים היטב ומפוארים: דירות בנות כמה חדרים, דירות גן או אפילו פנטהאוזים.
אתם יכולים לצפות כמובן לשלוש ארוחות חמות לפחות ביום (ובמוסדות רבים גם למספר גבוה יותר של ארוחות) ולשירותים שוטפים חיוניים: ניקיון, תחזוקה, כביסה וכיוצא בזה. בנוסף תמצאו במוסדות לדיור מוגן תשתיות מפנקות דוגמת בריכת שחייה או מתחם ספא, מגוון עצום של פעילויות לשעות הפנאי וכן הלאה. בבחירת דיור מוגן, המטרה היא לספק לקשישים איכות חיים גבוהה בשנים המאוחרות של חייהם, ולעיתים אף לאפשר להם לשמור על הרגלי ושגרת החיים שלהם.
בהקשר הזה מוסדות לדיור מוגן נוטים לאפשר לקשישים לעזוב אותם באופן עצמאי לסידורים או אפילו לבילויים למשך כמה שעות. זו הסיבה לכך שניתן להעדיף מוסדות לדיור מוגן הנמצאים באזורים נגישים, ורצוי גם קרוב למשפחתו של האדם המבוגר.
עם כל הרמה הגבוהה של המגורים, מומלץ שמוסדות לדיור מוגן כן יספקו לדייריהם שירותים הכרחיים וסיוע כאשר הוא נדרש. אם מצבו של הקשיש מידרדר במהלך השהות במוסד לדיור מוגן – וזה בהחלט אפשרי ואפילו מתקבל על הדעת – המוסד יכול לספק לו סיוע במטלות היום-יומיות השונות (אך לא טיפול סיעודי צמוד) וטיפולים רפואיים שוטפים. מומלץ לכן לבדוק כבר בנקודת ההתחלה מהם השירותים שיכולים להיות מוענקים לדיירים במקרים מהסוג הזה, גם אם בנקודת ההתחלה הם נראים רחוקים מהמציאות.
כמה עולה דיור מוגן?
כפי שניתן להסיק מסקירת המאפיינים של מוסדות לדיור מוגן והשירותים המוצעים בהם, תג המחיר נוטה להיות גבוה בהשוואה למוסדות אחרים המיועדים לבני גיל הזהב. בחלק לא קטן מהמקרים הפערים משמעותיים מאוד. זה לא אומר שרק בני העשירון העליון יוכלו ליהנות ממעבר לדיור מוגן, אלא שיש לקחת בחשבון את העלות הכלכלית הלא מבוטלת ולהיערך בהתאם.
עוד בטרם החתימה על חוזה מול הדיור המוגן, חשוב להבין כי מוסדות לדיור מוגן מציעים כמה מסלולי תשלום, העיקריים שבהם הם מסלול הפיקדון המשולב עם תשלום חודשי, או תשלום חודשי בלבד שיהיה בסכומים גבוהים יותר. בניגוד לבתי אבות כאן התשלום בדרך כלל מוטל על הקשיש ומשפחתו, ללא אפשרות למימון על ידי גורמים דוגמת קופות החולים או משרד הבריאות, כאשר ניתן להשתמש בכספי החסכונות או לחלופין לקחת משכנתא הפוכה כדי לממן את השהות.
עוד חשוב להזכיר שעל פי חוק, מגורים במוסדות לדיור מוגן משולים למגורים בקהילה. לכן הקשישים יכולים לקבל את הזכויות הניתנות במסגרת חוק הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי, ובמקרים מסוימים אפילו להעסיק עובד זר מטעמם בתחומי המוסד.
לעיתים, משפחת הדייר העתידי וכן הדייר עצמו חווים לא מעט קשיים נפשיים, עקב המעבר לדיור המוגן. הדייר העתידי אשר רגיל לגור בביתו במשך תקופה כה ארוכה, כעת מתבקש לעזוב את הבית, לטובת מקום זר ולכן קושי זה הגיוני לגמרי. להרחבה בנושא: איך להכין את המשפחה לקראת מעבר לדיור המוגן?