דף הבית » סחרחורות בקשישים

סחרחורות בקשישים

בקרב אנשים צעירים, סחרחורת, עם או ללא אובדן של שיווי משקל נדירה יחסית. עם העלייה בגיל, אירועים מסוג זה הופכים לנפוצים יותר. הדבר נובע בשל שורה אפשרית של מחלות רקע וכן בשל התערערות או שחיקה של מערכת שיווי המשקל בגוף.

הבעיה עם סחרחורת איננה רק התחושה הלא נעימה שהאדם מתקשה לשלוט על גופו. קיים סיכון ממשי, במיוחד בקשישים, של אובדן שיווי משקל ונפילה. התוצאה של מצב דברים כזה עשויה להיות קשה. פגיעה גופנית, שטף דם מכאיב, שבר, פגיעה במפרק ואפילו שבץ (במקרה של נפילה המובילה לפגיעת ראש).מה עושים עם סחרחורות בקשישים?

האם יש קשר בין סחרחורת בקשישים לבין נטילת תרופות?

מהן הסיבות לסחרחורת, ואילו אפשרויות טיפול והתמודדות יכולות לעזור? קודם נציין כי סחרחורת יכולה להיות מצב חד פעמי וחולף או קבוע יותר. קשיש הסובל מכך (מצב שנקרא גם ורטיגו) מרגיש כאילו העולם שסביבו נע ללא שליטה. ישנם מצבי גופניים שגורמים לכך, אולם גם שימוש בתרופות מסוימות עלול להיות הסיבה. מכיוון שבקרב קשישים השימוש בתרופות שונות במקביל הינו נפוץ, זה דבר חשוב שיש לתת עליו את הדעת. אם מתחילים שימוש בתרופה או תרופות חדשות, כדי לברר האם תופעת לוואי אפשרית הינה סחרחורת. במידה ותופעה זו קשה או אינה חולפת, יש להתייעץ ברופא למציאת תרופות חלופית.

האם מחלות יכולות לחולל סחרחורת בקשישים?

באדם בריא, המערכת הורסטיבולרית (כלומר זו ששומרת על שיווי המשקל) פועלת בתיאום. לרוב, מקובל להתייחס לאותו חלק במערכת משוכללת זו אשר נמצא באוזן. עם זאת, יש גם מרכיבים עצביים וכן אזורים במוח אשר תפקידם לומר לנו מתי אנו מאבדים את שיווי המשקל. למערכת הזאת יש יכולת לנתח מידע על תנוחת הגוף, מצב מנוחה או תנועה, בכל עת. דלקות באוזן או בעצב שיווי המשקל, אירוע מוחי, שבץ או טרשת נפוצה – כל אלה הן דוגמאות למחלות שבין התסמינים שלהן ניתן למצוא תחושת סחרחורת. זוהי סיבה חשובה לכך שכדאי לפנות לרופא. סימפטום זה, ביחד עם בדיקות נוספות או אירעות של תסמינים אחרים מאפשרים לאבחן מצבים רפואיים ולקבל טיפול נכון. הטיפול במחלה לעיתים יסלק לחלוטין את תחושת הוורטיגו. יתכן ויהיה צורך במתן תרופות שמנטרלות את הסחרחורת, הכל בהתאם לרמת ההשפעה על שיווי המשקל ותדירות המקרים הללו.

מה בין סחרחורת לבין הזדקנות?

בשל הקשר בין שיווי המשקל לאוזן הפנימית, יש והסחרחורת מלווה בהשפעות על השמיעה. תחושת טנטון או ירידה בשמיעה. לעיתים יחוש הקשיש גם בחילה, הקאות. בקשישים, כחלק טבעי מההזדקנות, מערכת שיווי המשקל שנמצאת באוזן עוברת שינויים. גבישים שמעניקים את תחושת היציבות עשויים להתנתק ממקומם או לשנות את המיקום בתוך האוזן. זהו מצב די נפוץ, אשר די בו כדי להוביל לסחרחורת. אגב, גם מיגרנות או כאבי ראש חזקים יכולים לגרום לסחרחורת.

מה עושים כאשר יש סחרחורת?

בהיבט אחד, לקשישים הסובלים מסחרחורת חשוב להשתמש בעזרי שיווי משקל כגון מקל או הליכון. כך מקטינים סיכוי לנפילה. כמו כן, שינוי הרכב תרופות או טיפול במחלות רקע חשוב גם הוא. ישנם פיזיותרפיסטים אשר מתמחים בטיפולים שמפחיתים את חומרת הסחרחורת ואף מבטלים אותה. את התרגול ניתן לבצע גם בבית גם בדיור מוגן או בבית אבות –  והוא איננו מחייב מאמץ. תנוחות גוף מסוימות מאזנות ויוצרות שיפור ניכר.

במידה והסחרחורת קשה, ניתן לבקש מהרופא תרופות לטיפול בסחרחורת. לרוב, אין להשתמש בהן לאורך זמן משום שהגוף מסתגל לכך. מה שכן מומלץ – לחזק את הגוף ולשפר את היציבה, לתרגל את תנועות המפרקים, במיוחד בקרסוליים. לדברים הללו השפעה כללית טובה וכן מקטינים דרמטית את הסיכוי לנפילות, אפילו כשחשים מסוחררים. גם הימנעות מתנועות מהירות, שינויים משכיבה לעמידה או מישיבה לעמידה מומלצים. תנועה מהירה עלולה לגרום סחרור ואובדן שיווי משקל במבוגרים.

מיי מדיק

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

מוצרי ספיגה לקשישים – רפרטואר רחב של מוצרי ספיגה בהתאמה אישית לקשיש/ה

ייעוץ והכוונה לבני גיל הזהב ומשפחותיהם

פטרת בציפורניים בגיל הזהב

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033584

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר