דף הבית » התמודדות עם נפילות קשישים

התמודדות עם נפילות קשישים

נפילות קשישים הן לא רק מגורמי הסיכון המרכזיים עבור האוכלוסייה המבוגרת, אלא בעיה בשכיחות גבוהה במיוחד: ישראל, למשל,התמודדות עם נפילות קשישים נמצאת במקום השני בעולם המערבי בשכיחות התופעה. נתון מדאיג נוסף הוא שאחד מבין שלושה קשישים נופל לפחות אחת לשנה, כאשר אחוז ניכר מהנפילות מתרחשות בבית.
לנפילות בגיל המבוגר מגוון גורמים אפשריים, לרבות היחלשות הגוף ומערכותיו עם השנים, ירידה בכוח השרירים ובמסתם, קשיי תנועה, ירידה בגמישות, בעיות קוגניטיביות, פגיעה בחוש הראייה או השמיעה, תופעות לוואי של תרופות שהאדם המבוגר נוטל – והרשימה, למרבה הצער, עוד ארוכה. אבל יש גם סיבות לאופטימיות, והן שבאמצעות כמה פעולות די בסיסיות אפשר להגדיל משמעותית את בטיחות האדם המבוגר ולהקטין את הסיכונים.

כך ממזערים את הסיכוי לנפילות קשישים

על רקע הנתונים שמראים שבגיל המבוגר הבית רחוק מלהיות המקום הבטוח ביותר עבור הקשיש, יש צורך בשורה ארוכה של פעולות שאמורות להתאים אותו לקשיים המאפיינים את האדם המבוגר, לבטל את הסיכונים "הטבעיים" בחלל ולתרום לתחושת הבטיחות.
אפשר למצוא מגוון המלצות לכל אחד מחללי ומחדרי הבית – חדר הרחצה, מטבח, סלון, חדרי השינה ועוד – לרבות התקנה של עזרים ייעודיים, בחירה בחומרים או באביזרים המקטינים את סכנת הנפילה וכן הלאה. חשוב לשים דגש משמעותי על הגישה בין חללי הבית השונים, וכמובן שגם מעבר בין מפלסים הנחשב לאחת המשימות המורכבות ביותר לביצוע אצל אדם הסובל מקשיי תפקוד.

חלק מרכזי בתהליך הוא אימוץ הרגלים שעשויים לשפר את הבטיחות בצורה משמעותית. לצורך זה ניתן ולעיתים מומלץ להתייעץ גם מומחים לתחום, שיכולים להעניק דגשים שאימוצם יקטין את הסיכוי לנפילות. כך למשל הכרחי שהאדם המבוגר יקפיד לקום או להתיישב בקצב איטי, להקפיד לנגב באופן מיידי מים המופיעים על הרצפה (בעיקר בחדרי רחצה ובמטבחים), לעבור להשתמש בסבון נוזלי במקום סבון מוצק וכן הלאה.

אילו עזרים יש בנמצא?

עבור האדם המבוגר זמינים כיום שלל אמצעים ואביזרי עזר. חלק מרכזי מתשומת הלב מקבלים העזרים האורתופדיים, דוגמת מקל הליכה, הליכון, חגורות בטן וגב וכיוצא בזה. מעבר לרכישה שלהם, חשוב להיעזר בבעל מקצוע על מנת לבחור במוצרים הנכונים ולהתאימם לאדם המבוגר על פי מצבו הפיזי, הקשיים שהוא סובל מהם, התנאים השוררים בסביבת המגורים שלו וגורמים נוספים.

על חשיבותה של פעילות גופנית במניעת נפילות

למרות ש"פשוט" לוותר על פעילות גופנית בגיל המבוגר עקב הקשיים הכרוכים בכך והיעדר מסגרת לעשות זאת, ההמלצות הברורות לכל אדם הן להיות פעיל ככל האפשר – על אחת כמה וכמה קשישים, אשר פעילות גופנית עשויה לחולל אצלם תמורות חיוביות במיוחד במונחים של חיזוק הגוף, הגדלת הגמישות וטווחי התנועה, שיפור מדדי הגוף השונים ועוד.

משרד הבריאות בישראל ממליץ על פעילות גופנית בת כחצי שעה ביום לפחות, חמישה ימים בשבוע ומעלה. התחומים שיכולים להיות יעילים ולהתאים לאדם המבוגר הם הליכה מתונה, טאי צ'י ותרגילים גופניים ייעודיים, אליהם ניתן להוסיף טיפולי פיזיותרפיה שהאדם המבוגר מקבל.

גם תזונה ותרופות משפיעים על היציבה של הקשיש

התזונה מהותית לבריאות האדם המבוגר, ועשויה להשפיע גם על הסיכויים לנפילות. חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת ובריאה, עם ארוחות בזמנים קבועים ככל שאפשר והימנעות מפרקי זמן ארוכים ללא אוכל. הסיבה היא שקשיש שאינו אוכל מספיק צפוי לסבול מחולשה או מסחרחורות, מגורמי הסיכון העיקריים של נפילות כידוע.

קשיש הנוטל תרופות, מסיבה כזו או אחרת, צריך להשתמש בהן על פי ההנחיות המדויקות של הרופא (שנדרש לספק לו תמונת מצב מלאה של מכלול התרופות שהאדם נוטל). חשוב לראות האם התרופות הכרחיות ולהכיר את תופעות הלוואי שלהן. אם נטילת התרופה בלתי נמנעת, אבל תופעות הלוואי האפשריות שלה כוללות תחושת סחרחורת, יש להקפיד על מנוחה לאחר נטילתה.

מקורות ולקריאה נוספת:

Falls in the Elderly – Causes, Injuries and Management
Prevention of Falls in Older People – Geriatrics
Important Facts about Falls – CDC

מיי מדיק

אולי יענין אותך גם:

פטרת בציפורניים בגיל הזהב – איך ניתן לאבחן וכיצד לטפל?

בתי אבות סיעודיים – לקשישים הזקוקים לטיפול סיעודי

מוצרי ספיגה לקשישים – רפרטואר רחב של מוצרי ספיגה בהתאמה אישית

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033584

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר